Projenin Konusu ve Amacı

Günümüzde kentsel dokunun büyük bir kısmını oluşturan Sivil Mimarlık ürünleri, koruma yaklaşımlarının belirli bir dönem ve yapı grubuyla sınırlı kalması nedeniyle ihmal edilen önemli bir kültürel mirastır. Farklı dönemlerde üretilmiş, tipoloji ve ölçek açısından birbirinden ayrışan bu konut yapıları bize yapıldığı dönemin barınma pratiklerini ve yaşam kültürünü aktarmaktadır. Aynı zamanda bu yapılar arasında kent kimliği ve mimarlık/içmimarlık kültürü açısından bize bilgi sağlayacak özgün örnekler de bulunmaktadır. Türkiye’de konut ile ilgili belirli konulara odaklanmış araştırmalar olmasına rağmen, yüzyıl ortası çok katlı konutların mekânsal analizi, iç mekân çözümleri ve mobilyaların dâhil edildiği çalışmalar oldukça az sayıdadır. Bu dönem yapılarının tescilli olmaması, yönetici ve kentlilerde bu yapılara ait koruma bilincinin bulunmaması ve kentsel dönüşüm yasası bu yapıların hızla yok olmasına sebep olmaktadır.

Bu kapsamda araştırma projesinin amacı, İzmir’de yüzyıl ortası çok katlı konutlara dikkat çekilmesi, belirlenen döneme ve bölgeye ait yapıların tespit edilmesi, araştırılması, belgelenmesi, farklı açılardan analiz edilmesi ve 3 boyutlu görselleştirme yöntemleriyle yeniden canlandırılması olarak belirlenmiştir. Projenin sonunda tamamlanmış olan dijital arşiv, e-katalog ve broşür çalışmaları ile araştırmacıların ve kent kullanıcılarının tüm verilere kolayca ulaşabilmesi hedeflenmiştir.

Oluşturulan belgeleme ve arşiv çalışması dışında, proje kapsamındaki yapıların özgün kısımlarına göre cephe, ortak alanlar ve daire iç mekânlarından seçilen alanların 3 boyutlu modellemeleri yapılmış, sanal gerçeklik teknolojisi ile bu yapıların kentlilerin belleğinde kalıcı hale getirilmesi sağlanmıştır. Böylece, günümüzde İzmir kentinde halen büyük bir potansiyel oluşturan çok katlı konutların mimari ve iç mekân özelliklerinin tespit edilmesi, belgelenmesi, farklı açılardan analiz edilmesi ve 3 boyutlu tamamlayıcı görselleştirme ile sanal ortama aktarımı dönem yapılarına kapsamlı bir yaklaşımı da beraberinde getirmiştir.

Modern Mimarlık mirasının çoğunlukla göz ardı edildiği ve dolayısıyla hızla yok olduğu ülkemizde bir mimarlık kültürü nesnesi olarak çok katlı konutlara bakmayı hedefleyen ve özünde araştırma, belgeleme ve analiz çalışması olarak ele alınan bu çalışma ile birlikte sanal kent-konut mimarlığı müzesinin temelinin oluşturulması hedeflenmektedir.